preskoči na sadržaj
Eko-etno skupina

    EKO-ETNO SKUPINA

Voditelj: Mira Harča

 


18. travnja 2013.

RUKA RUKU MIJE, OBRAZ OBADVIJE

U četvrtak 18. travnja 2013. su učenici osmoga (VIII. b) razreda, u pratnji učiteljica Mire Harče i Monike Miščević, posjetili etnografsku izložbu – "Ruka ruku mije, obraz obadvije" u  izložbenom prostoru Likovne galerije.

Izložba je nastala u suradnji s Udrugom žena i KUD-om "Fran Galović" iz Peteranca. Moglo se vidjeti kako se održavala higijena prije sto i više godina, od osobne higijene, čišćenja prostora, pranja, sušenja i glačanja rublja, odjeće i posteljine do drugih načina održavanja čistoće, pravljenja sapuna.

Izložba se učenicima iznimno svidjela što se dalo zaključiti iz njihovih reakcija.

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=108

 

 


Zbog velike rezolucije pojedinih fotografija moguće je duže čekanje kod otvaranja stranice.

 

Nakon uređenja eko-kućice nastavnica Mira Harča i njezini učenici prihvatili su se prikupljanja starih recepata.

 

Slijede recepti prema kojima su jela kuhana dok jos nije bilo kuhinjske vage.

Stoga se sve radilo od prilike! Evo kako su to radile žene dok je baka Ivka bila mala.

 

KUKURUZNI ŽGANCI S VRHNJEM

U 0.5 litre posoljene vode zakuhaj 10 dg kukuruznog brašna.

Lagano kuhati 10 min, preliti prokuhanim domaćim kiselim vrhnjem.

 

 

ZATRENCI

U 1l kipuće posoljene vode zakuhaj zatrence, koji se rade od 25 dg brašna jednog jajeta i 2 žlice vode.

Rade se tako da se brašno, jaje i voda u zdjeli prstima izmješa da dobiješ nepravilne grudice tijesta. To se kuha mješajući tri minute zatim se začini sa dvije žlice masti zagrijane u koju se doda i lagano preprži malo crvenog luka.

 

 

ŠTRUKLJI U KRUŠNOJ PEĆI

Sastojci:

1 kg glatkog brašna

2  jaja

malo soli

2 žlice ulja

par kapi octa

2 dl mlake vode

Tijesto mora odstajati pokriveno 2 sata

 

Punjenje:

svježi kravlji sir

dva jaja

malo soli

1dl vrhnja za premaz

 

Pripravak: tijesto razvaljati na debljinu od 0.5cm, poškropiti toplom svinjskom

mašču, premazati pripremljenim sirom preklapati tako da se dobiju komadi

od 15 cm, razrezati tanjurom, premazati odozgo vrhnjem. Stavljati ih jedan po

jedan u zagrijanu krušnu peć kao kruh.

 

 

KUKURUZNA KAŠA

kukuruzni šrot,sol,voda i mast (i sve se skuha)

 

 

BIJELI ŽGANCI

brašno, voda, sol i kada se skuha može se zaliti lukom prepečenim na

masti

 

 

PREŽGANA JUHA

brašno, voda, mast, sol i crvena jabuka

 

 

ŽLIČNJACI

Zamjesi se tijesto od brašna i vode.

Sa žlicom se trga i kuha u vodi i kada se skuha može se preliti vrhnjem

 

 

SIRUTKE

Sirutka se stavi kuhati kada zavri doda se malo mlijeka da se zgusne.

Doda se razmućeno kukuruzno brašno. Dok još nije kuhano doda se sol. Uz to ide pire krumpir.

 

 

ŽUTA REPA NA KOCKICE I KRUMPIR

Kuha se u vodi zaprške sa crvenom jabukom, mlijeko, sol i peršin sitno kosani.

 

 

LEPUŠNJAKI

Miješa se kukuruzno brašno sa kiselim mlijekom,jajem, soli,i to se stavi u list kupusa

i peče u krušnoj peći.

 

 

ŠKRNICLI

Koliko je teško jaje, toliko šećera i toliko brašna dobije se ljevano tjesto koje se sa žlicom grabi i stavi na tepsiju kao krug malo se zapeče pa se zarola lil se radi kao mašna i još malo odstoji u peći.

 

 

RECEPTI MINULOG VREMENA ALI I DANAS U UPORABI.
 

KUKURUZNA ZLEVKA

Sastojci:


2 dl kukuruznog brašna

5 žlica masti

2 dl kiselog mlijeka

malo soda bikarbone

2 jaja

Sve sastojke pomiješati,staviti na pladanj i peći 30 minuta.

 

 

 

LEPINJE

Sastojci:

4 dl brašna

1 žlica masti

2 jaja

malo kvasca

Sve zamjesiti i dodati vode koliko je potrebno. Pustiti da se digne, pa  razvaljati, razrezati i peći na vrućoj masti dok ne pocrveni.

 

 

LICITARSKI MEDENJACI

 

3 cijela jaja i žlica licitarske germe

malo vrhnja i žlica masti

šećera po potrebi i mekanog brašna po potrebi.

Sve se umjesi da nije pretvrdo i žlicom stavlja na namašćen
          protvanj.

Peče se dok ne porumene (170 stupnjeva).

 

 

  



Zahvaljujući trudu i upornosti nastavnice Mire Harča eko-etno zbirka naše škole dobila je novo mjesto!

Sada je možete pogledati u eko-kućici kod glavnog ulaza škole. Kućica je, sasvim sigurno, bila najatraktivnije mjesto tijekom Susreta eko-škola održanog 5. veljače 2010. i plijenila je pozornost svih prisutnih. Uz stare alate, novine, kućanske potrepštine, odjeću i ukrasne predmete, u njoj se nalazi i kolekcija starih novčanica kojima se nekad plaćalo na ovim prostorima.

 

Ovako sada izgleda naša zbirka...


 

... a ovako je to izgledalo nekad:

Članovi skupine i voditeljica Mira Harča uređuju staru etno zbirku u blagovaoni:

 

  

 

 

  

      

 

 

 

                

Tražilica



Kalendar
« Lipanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Anketa
Što mislite o promjeni udžbenika iduće školske godine?








preskoči na navigaciju