EKO-ETNO SKUPINA
Voditelj: Mira Harča
18. travnja 2013.
RUKA RUKU MIJE, OBRAZ OBADVIJE
U četvrtak 18. travnja 2013. su učenici osmoga (VIII. b) razreda, u pratnji učiteljica Mire Harče i Monike Miščević, posjetili etnografsku izložbu – "Ruka ruku mije, obraz obadvije" u izložbenom prostoru Likovne galerije.
Izložba je nastala u suradnji s Udrugom žena i KUD-om "Fran Galović" iz Peteranca. Moglo se vidjeti kako se održavala higijena prije sto i više godina, od osobne higijene, čišćenja prostora, pranja, sušenja i glačanja rublja, odjeće i posteljine do drugih načina održavanja čistoće, pravljenja sapuna.
Izložba se učenicima iznimno svidjela što se dalo zaključiti iz njihovih reakcija.
Fotografije možete naći ovdje:
http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=108
Zbog velike rezolucije pojedinih fotografija moguće je duže čekanje kod otvaranja stranice.
Nakon uređenja eko-kućice nastavnica Mira Harča i njezini učenici prihvatili su se prikupljanja starih recepata.
Slijede recepti prema kojima su jela kuhana dok jos nije bilo kuhinjske vage.
Stoga se sve radilo od prilike! Evo kako su to radile žene dok je baka Ivka bila mala.
KUKURUZNI ŽGANCI S VRHNJEM
U 0.5 litre posoljene vode zakuhaj 10 dg kukuruznog brašna.
Lagano kuhati 10 min, preliti prokuhanim domaćim kiselim vrhnjem.
ZATRENCI
U 1l kipuće posoljene vode zakuhaj zatrence, koji se rade od 25 dg brašna jednog jajeta i 2 žlice vode.
Rade se tako da se brašno, jaje i voda u zdjeli prstima izmješa da dobiješ nepravilne grudice tijesta. To se kuha mješajući tri minute zatim se začini sa dvije žlice masti zagrijane u koju se doda i lagano preprži malo crvenog luka.
ŠTRUKLJI U KRUŠNOJ PEĆI
Sastojci:
1 kg glatkog brašna
2 jaja
malo soli
2 žlice ulja
par kapi octa
2 dl mlake vode
Tijesto mora odstajati pokriveno 2 sata
Punjenje:
svježi kravlji sir
dva jaja
malo soli
1dl vrhnja za premaz
Pripravak: tijesto razvaljati na debljinu od 0.5cm, poškropiti toplom svinjskom
mašču, premazati pripremljenim sirom preklapati tako da se dobiju komadi
od 15 cm, razrezati tanjurom, premazati odozgo vrhnjem. Stavljati ih jedan po
jedan u zagrijanu krušnu peć kao kruh.
KUKURUZNA KAŠA
kukuruzni šrot,sol,voda i mast (i sve se skuha)
BIJELI ŽGANCI
brašno, voda, sol i kada se skuha može se zaliti lukom prepečenim na
masti
PREŽGANA JUHA
brašno, voda, mast, sol i crvena jabuka
ŽLIČNJACI
Zamjesi se tijesto od brašna i vode.
Sa žlicom se trga i kuha u vodi i kada se skuha može se preliti vrhnjem
SIRUTKE
Sirutka se stavi kuhati kada zavri doda se malo mlijeka da se zgusne.
Doda se razmućeno kukuruzno brašno. Dok još nije kuhano doda se sol. Uz to ide pire krumpir.
ŽUTA REPA NA KOCKICE I KRUMPIR
Kuha se u vodi zaprške sa crvenom jabukom, mlijeko, sol i peršin sitno kosani.
LEPUŠNJAKI
Miješa se kukuruzno brašno sa kiselim mlijekom,jajem, soli,i to se stavi u list kupusa
i peče u krušnoj peći.
ŠKRNICLI
Koliko je teško jaje, toliko šećera i toliko brašna dobije se ljevano tjesto koje se sa žlicom grabi i stavi na tepsiju kao krug malo se zapeče pa se zarola lil se radi kao mašna i još malo odstoji u peći.
RECEPTI MINULOG VREMENA ALI I DANAS U UPORABI.
KUKURUZNA ZLEVKA
Sastojci:
2 dl kukuruznog brašna
5 žlica masti
2 dl kiselog mlijeka
malo soda bikarbone
2 jaja
Sve sastojke pomiješati,staviti na pladanj i peći 30 minuta.
LEPINJE
Sastojci:
4 dl brašna
1 žlica masti
2 jaja
malo kvasca
Sve zamjesiti i dodati vode koliko je potrebno. Pustiti da se digne, pa razvaljati, razrezati i peći na vrućoj masti dok ne pocrveni.
LICITARSKI MEDENJACI
3 cijela jaja i žlica licitarske germe
malo vrhnja i žlica masti
šećera po potrebi i mekanog brašna po potrebi.
Sve se umjesi da nije pretvrdo i žlicom stavlja na namašćen
protvanj.
Peče se dok ne porumene (170 stupnjeva).
Zahvaljujući trudu i upornosti nastavnice Mire Harča eko-etno zbirka naše škole dobila je novo mjesto!
Sada je možete pogledati u eko-kućici kod glavnog ulaza škole. Kućica je, sasvim sigurno, bila najatraktivnije mjesto tijekom Susreta eko-škola održanog 5. veljače 2010. i plijenila je pozornost svih prisutnih. Uz stare alate, novine, kućanske potrepštine, odjeću i ukrasne predmete, u njoj se nalazi i kolekcija starih novčanica kojima se nekad plaćalo na ovim prostorima.
Ovako sada izgleda naša zbirka...
... a ovako je to izgledalo nekad:
Članovi skupine i voditeljica Mira Harča uređuju staru etno zbirku u blagovaoni:
« Siječanj 2018 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |